Wereld Knuffeldag

Gepubliceerd op woensdag 19 jan 2022 om 18:20
Op 21 januari is het Wereld Knuffeldag! Iedereen wordt extra geknuffeld. Een beetje meer liefde op de wereld is altijd welkom. Hoewel het in tijden van corona misschien minder vanzelfsprekend is om erop los te knuffelen, willen we deze dag toch niet zomaar voorbij laten gaan.

Voordelen van knuffelen

Knuffelen is een teken van liefde en zorgzaamheid. Het is ook een teken van acceptatie en biedt tal van voordelen voor je gezondheid. Het kan een middel zijn om je stress te verminderen en een boost te geven aan je humeur. Het heeft een positief effect op je hart en bloedvaten en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Ook bevordert knuffelen genezing en groei. Het vergroot je vermogen om te leren en helpt je spijsvertering. Maar het is bovenal ook gewoon leuk om af en toe eens een knuffel te krijgen.

Knuffelen en grenzen

Een knuffel kan soms veel deugd doen, hoewel niet iedereen dat even fijn vindt. Er heerst vaak nog een taboe op het spreken over het aangeven en respecteren van grenzen en de impact wanneer deze grenzen overschreden worden. Volwassenen kunnen meestal zelf aangeven of ze dit nu wel of niet fijn vinden, maar kinderen zijn hier vaak nog niet voldoende weerbaar.

Door van jongs af aan dit thema bespreekbaar te maken, kunnen kinderen op een gezonde manier hun weerbaarheid ontwikkelen.

"Ja & Nee gevoelens": een leuk en informatief prentenboek dat hierbij kan helpen

"Ja & Nee gevoelens" is een informatief prentenboek voor kinderen (vanaf 3 jaar) om spelenderwijs te leren over gevoelens en baas te zijn over je eigen lichaam. Hoe laat je merken of je iets wel of niet wil, durf je soms nee te zeggen? Wanneer zeg je ja en wanneer zeg je nee, stop ermee? Vind je het fijn als iemand je kietelt of knuffelt? Wanneer mag je iets wel doen en wanneer niet? Wat zijn leuke geheimpjes en wat zijn nare geheimpjes? Al deze onderwerpen komen aan bod in dit boek. Op de prenten kunnen de kinderen allemaal voorbeelden zien die te maken hebben met de vragen. Zo kan je als ouder, leerkracht of hulpverlener spelenderwijs met kleuters in gesprek gaan en oefenen met het benoemen van wat wel of niet fijn is.

"Ja & Nee gevoelens" is onderdeel van de serie "Kriebels in je buik" en is een boek over seksuele voorlichting voor jonge kinderen waarin weerbaarheid en zelfvertrouwen centraal staan. 

Dit boekje werd met steun van minister van Onderwijs Ben Weyts, aangeboden aan alle kleuterscholen van Vlaanderen om in de klas mee aan de slag te gaan, maar het is daarnaast ook beschikbaar voor ouders en hulpverleners in de boekhandel of in de bibliotheek van Duffel.