Vroedvrouw, huisarts of gynaecoloog?

Voor een normale zwangerschap kunnen huisartsen en/of vroedvrouwen gepaste zorg bieden en tijdig doorverwijzen naar een gynaecoloog indien nodig. Bij risicovolle zwangerschappen is opvolging door een gynaecoloog altijd aanbevolen. Uiteindelijk hangt je keuze grotendeels af van je persoonlijke voorkeur en vertrouwen in de zorgverlener.

Vroedvrouw

Een vroedvrouw biedt continue ondersteuning tijdens en na de bevalling, waarbij ze jou en je baby thuis opvolgt. Zelfs bij een vlotte bevalling is regelmatig contact met een vroedvrouw waardevol.

Ze begeleidt en ondersteunt:

  • De zorg voor de moeder voor, tijdens en na de geboorte, inclusief controle van baby's groei en positie, borstvoedingsbegeleiding, monitoring van bloedverlies, bloeddruk en andere medische controles, ondersteuning bij een miskraam, en meer.
  • De zorg voor de baby, zoals meten en wegen, voedingspatronen evalueren, het uitvoeren van de hielprik, medische opvolging, enzovoort.
  • Advies en consultatie over vruchtbaarheid en gezinsplanning.

De diensten van een geconventioneerde vroedvrouw worden volledig vergoed door het ziekenfonds: 12 consultaties tijdens de zwangerschap, waarvan 5 in de eerste 5 dagen na de geboorte, gevolgd door 7 (of 10) consultaties verspreid over enkele weken of maanden. Sommige vroedvrouwen kunnen een kilometervergoeding vragen.

Vind hier een vroedvrouw via de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen


Huisarts

Je huisarts kan ook ondersteuning bieden, een specialist raadplegen is niet altijd meteen nodig.

Bij een zwangerschapstest kun je bij je huisarts terecht voor de bevestiging van de zwangerschap via een eerste bloedafname.

Verder kan je hier ook terecht voor:

  • Medische controles (gewicht, buikonderzoek, enz.).
  • Advies over levensstijl (stressmanagement, voeding, stoppen met roken).
  • Kinkhoestvaccinatie (voorheen Boostrix).
  • Suikertest.

Gynaecoloog

Gynaecologen zijn gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid, met focus op begeleiding bij zwangerschappen en bevallingen, vooral bij risicovolle situaties. Tijdens elke zwangerschap wordt aangeraden om minstens twee of drie keer een bezoek aan de gynaecoloog te brengen. Bij een gynaecoloog kun je terecht voor:

  • Bevestiging van de zwangerschap
  • Echografieën
  • Screeningsonderzoeken en testen
  • Het aanpakken van zwangerschapsgerelateerde complicaties
  • Begeleiding bij de bevalling en indien nodig een keizersnede
  • Medische nazorg na de bevalling

Overzicht gynaecologen AZ Sint-Maarten (Mechelen)

Overzicht gynaecologen Heilig Hartziekenhuis (Lier)

Overzicht gynaecologen AZ Imelda (Bonheiden)


Een mogelijke aanpak voor consultaties tijdens de zwangerschap is:

  1. Om je zwangerschap te laten vaststellen (na een eventuele zwangerschapstest die je thuis hebt gedaan), kan je bij je huisarts langsgaan voor een bloedafname. Kies je liever dan al voor een vroedvrouw, is dit ook mogelijk.
  2. Bij een positieve bloedtest en de wens voor een echo is een eerste bezoek aan de gynaecoloog rond de 9 weken zwangerschap ideaal.
  3. Sowieso moet je op 12 weken naar de gynaecoloog voor de eerste belangrijke echo waarbij er gescreend wordt op chromosomale afwijkingen.
  4. Het opvolgmoment rond 16 weken kan dan weer perfect bij de vroedvrouw. Met haar kan je praten over hoe je je zwangerschap beleeft en de volgende echo bespreken.
  5. Ongeveer bij 20 weken zwangerschap is een tweede (of derde) echo bij de gynaecoloog gebruikelijk.
  6. Voor onderzoeken rond de 24ste week kun je bij de vroedvrouw en/of huisarts terecht.
  7. Tijdens het derde trimester brengt de laatste echo je weer naar de gynaecoloog.

Normaal gezien zijn er 3 à 4 momenten waarop een bezoek aan de gynaecoloog voor echografieën cruciaal is. De andere opvolgmomenten kunnen perfect bij de huisarts en/of vroedvrouw plaatsvinden, op voorwaarde dat de echo's aantonen dat alles goed gaat met zowel de moeder als de baby.