Regionaal aanbod aan toegankelijke en betaalbare psychologische zorg

Gepubliceerd op donderdag 9 jun 2022 om 17:03
Laagdrempelige psychologische hulp moet toegankelijk en betaalbaar worden voor iedereen die er nood aan heeft. Binnen de Emergo-regio (van Bornem tot Heist-op-den-Berg en van Ranst tot Mechelen) wordt het aanbod van psychologische zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen versterkt.

Binnen de Emergo-regio (van Bornem tot Heist-op-den-Berg en van Ranst tot Mechelen) wordt een systeem opgezet waarbij klinisch psychologen en orthopedagogen instappen in een pakket, zoals buurtgerichte zorg, multidisciplinaire praktijken of specifieke projecten zoals hulp voor mindermobiele mensen, jonge gezinnen of kwetsbare gezinnen. Het aanbod wordt gecreëerd op basis van effectieve zorgvragen uit de regio. 

Op dit moment zijn er meer dan 65 psychologen en orthopedagogen bereid gevonden hieraan mee te werken en een aanbod binnen de eerstelijnszorg aan te bieden.

Daarnaast is de noodzaak aan een verwijsschrift van je huisarts weggevallen, waardoor psychologen rechtstreeks toegankelijk zijn. Een voorschrift is ook niet langer noodzakelijk om terugbetaling vanuit het RIZIV te krijgen, waardoor je voor 11 euro per sessie – of het sociaal tarief van 4 euro – naar de psycholoog kan.

De lijst met meewerkende psychologen kan je raadplegen op de website van Emergo en PANGG0-18, op de website van het RIZIV of via je eigen huisarts.