Lichtmis: eet jij op 2 februari ook pannenkoeken?

Gepubliceerd op dinsdag 1 feb 2022 om 11:30
De donkerste dagen zijn voorbij en de lente staat voor de deur. Op 2 februari is het Maria-Lichtmis. Traditioneel worden er dan kaarsjes aangestoken en staan er pannenkoeken op het menu!

Waarom eten we pannenkoeken met Lichtmis?

  • 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Op deze dagen werd de komst van nieuwe boerenknechten en het hernemen van het veldwerk feestelijk gevierd met haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.

  • In februari komen ook de zon en het licht terug na een lange winter. De echt donkere winterdagen zijn voorbij en we kijken uit naar de lente. Pannenkoeken verwijzen met hun ronde vorm en goudgele kleur naar de zon. De traditie zegt hierbij ook dat iedereen die met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben. 

Een pannenkoek voor jou?

Wat vast staat is dat er op die dag, in de meeste Europese landen, al van oudsher pannenkoeken worden gebakken. Vandaar ook het gezegde: ‘Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt op Lichtmis haar pannetje warm.’ Laat het je daarom zeker smaken!


Klassiek recept pannenkoeken

Ingrediënten (12-15 pannenkoeken)

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • snuifje zout
  • 1 zakje vanillesuiker (8 g)
  • boter

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een kom en meng met de suiker. Maak in het midden van de bloem een kuiltje, waarin je de eieren en melk door elkaar klopt. Meng langzaam met de bloem tot een homogene massa.

Smelt wat boter in een pannenkoekenpan. Schep er net genoeg beslag in om geen te dikke pannenkoeken te krijgen. Laat het beslag in de pan rondlopen, totdat de bodem overal bedekt is. Bak de pannenkoeken tot de bovenkant droog is en kleine blaasjes vertoont. Draai dan om en bak de onderkant. Dien warm op met suiker, siroop of confituur. Eventueel wat fruit (bessen, aardbeien, banaan,..) toevoegen maakt het altijd extra lekker en gezond!